Minetit Elitessä näkyy yhteistyön voima

Kuvat: Carita Berg

Uudenlaista rohkeaa ajattelua sekä yhteistyötä yli kaupunkirajojen

 

Joukkuevoimistelun junioreiden sarjan kärkijoukkueisiin kuuluvat Tampereen Voimistelijoiden Minetit sekä Sport Club Vantaan ja Tapanilan Erän Elite kilpailivat aiemmin vastakkain. Nyt keväällä 2017 Minetit ja Elite kilpailevat yhteisellä kokoonpanolla junioreiden sarjassa nimellä Minetit Elite. Seurayhteistyöjoukkueessa on mukana voimistelijoita Helsingistä, Tampereelta ja Vantaalta.

Tampereen Voimistelijoiden valmentaja Titta Heikkilä ja Sport Club Vantaan valmentaja Kiia Kuusela painivat kumpikin tahollaan kokoonpanohaasteiden kanssa. Molemmilla joukkueilla oli tilanne, jossa ensimmäinen kansainvälinen arvokilpailu olisi mahdollisesti jouduttu jättämään väliin ja loppukauteen olisi lähdetty epävakaasta tilanteesta.

Haastavan tilanteen ratkaisemiseksi valmentajat miettivät eri yhteistyövaihtoehtoja, jotta kilpailukykyiset voimistelijat nähtäisiin kilpailumatolla kauden ensimmäisessä kansainvälisessä arvokilpailussa, Challenge Cupin ensimmäisessä osakilpailussa Viron Tartossa. Ensin ajatuksissa oli yhteistyön tekeminen ensimmäisen Challenge Cup osakilpailun osalta, mutta tässä säännöt tulivat vastaan. Kansainvälisten sääntöjen mukaan voimistelija voidaan nimetä ainoastaan yhteen joukkueeseen kilpailukauden ajaksi, joten Minetit Elite -joukkueeseen nimettyjen voimistelijoiden tulee kilpailla samassa joukkueessa koko kilpailukauden ajan.

Rohkeasti perinteitä rikkomaan

Joukkuevoimistelussa seurajoukkueiden toimintamalli on vahva. Tässä perinteitä rikkovasta, rohkeasta sekä ennakkoluulottomasta ajattelusta syntyi Minetit Elite -joukkue. Hullusta ideasta on jo nyt kasvanut vahva motivoitunut joukkue. Minetit Elite varmisti kilpailemisen kaudella, ja lisäksi antaa urheilijoille mahdollisuuden kehittymisen laadukkaassa ja haastavassa toimintaympäristössä. Joukkue tulee kilpailemaan koti MM-kilpailuiden kirkkaimmasta mitalista Helsingissä toukokuussa 2017. 

- Tämä on erittäin hieno mahdollisuus. Yhteistyöllä voimme tarjota paremmat edellytykset urheilijoille, vahvemmat resurssit ja jopa saavuttaa paremman tuloksen. Ennenkaikkea nyt saatiin ratkaisu haasteelliseen tilanteeseen ja mahdollistettiin terveenä olevien urheilijoiden kilpaileminen heti ensimmäisessä arvokilpailussa. Kilpailemisen turvaamisen lisäksi tämä on jokaiselle mukana olevalle urheilijalle uusi hieno kokemus, joka varmasti kehittää jokaista urheilijaa vieläkin enemmän kun harjoittelu oman tutun harjoitusrytmin ja -ryhmän mukaisesti, iloitsee valmennustiimi.

Joukkueen kapteeniksi on valittu Tampereen Voimistelijoiden Minetit joukkueen kapteenina aiemmin toiminut Tuuli Kankaanpää.

- Kun kuulin ideasta niin ensin mietitytti, miten harjoittelu onnistuu, kun välimatkat on aika pitkät. Harjoittelu on kuitenkin alkanut tosi hyvin ja olemme jo nyt tutustuneet  hyvin toisiimme. Totta kai harjoittelu on ollut rankkaa, sillä ensimmäiseen kilpailuun on niin vähän aikaa. Harjoituksissa on kuitenkin kivaa sillä kaikki ovat mukavia ja tuntuu, että kaikki haluavat tehdä töitä menestymisen eteen. Joukkueena Minetit Elite on vahva sekä fyysisesti että henkisesti. Joukkueessa on hyvä ilmapiiri ja kaikki tsemppaavat toisiaan. Erityisesti meidän vahvuutena on puhtaat ja korkeatasoiset vaikeusosat, kapteeni Kankaanpää kertoo yhteisjoukkueen alkutaipaleesta.

Taustalla vahva yhteistyö

Ilman yhteistä historiaa ei yhteistyö varmasti olisi tullut edes ajatuksiin. Valmentajien yhteistyö on jatkunut jo useamman vuoden ajan. Joukkueet ovat tehneet yhteistyötä erityisesti leirien ja esiintymisten merkeissä. Itse asiassa Elite leireili vain viikkoa ennen yhteistyön aloittamista Minettien vieraana Tampereella. Silloin molemmat joukkueet valmistautuivat kevääseen vielä omina kokoonpanoinaan.

Yhteistyöllä selätettiin kahden huippujoukkueen vaikeudet saada kisakokoonpano kuntoon kansainvälisiin arvokilpailuihin. Yhteistyön ajatuksena on toimia ja tukea huippu-urheilutoimintaa urheilijoiden etujen mukaisesti. Tällainen ajattelu osoittaa luovuutta joukkueiden haasteiden ratkaisussa ja menestymisen mahdollistamisessa.