Lajiesittely

Seuramme voittoisa joukkue EM-kilpailussa, pronssimitalit kaulassa

Lajiesittely

Teamgym on näyttävä joukkuelaji, jonka osioina ovat vapaaohjelma, volttirata ja trampetti. Teamgymin luokkajärjestelmä koostuu kuudesta eri kilpailuluokasta sekä kilpaharrasteluokista ja Stara-tapahtumista. Joukkue voi itse valita kilpailuluokkansa taitotasonsa mukaan. Ikärajoja luokissa ei ole, lukuun ottamatta ylimpiä 5. ja 6. luokkaa. Teamgym-joukkueet ovat nais-, mies- tai sekajoukkueita.

Teamgym on erinomainen laji niille, jotka haluavat voimistella joukkueessa, kehittää ilmaisukykyä ja harjoitella tanssillisempaa voimistelua sekä akrobatiataitoja. Ruotsissa ja Tanskassa teamgym on noussut suosituimmaksi voimistelulajiksi. Teamgym on monipuolinen laji, jota voi harrastaa pienestä lähtien aina aikuisikään asti. Kansainvälisten huippujoukkueiden keski-ikä on noin 25 vuotta. Jopa 30 -vuotiaat ja vanhemmat eivät ole harvinainen näky kansainvälisissä kilpailuissa.

 

 

TELINEET

Teamgymissä kilpaillaan kolmella eri telineellä: vapaaohjelma, volttirata ja trampetti. Kilpailut käydäään kolmiotteluna, eli kaikkien telineiden yhteispisteet ratkaisevat kilpailuissa joukkueiden paremmuusjärjestyksen.

Teamgymin tuomarointi ja pisteytys koostuvat kolmesta osasta:

D-pisteet (Vaikeus): Tuomarit laskevat suoritettujen liikkeiden vaikeusarvot. Heidän tehtävänään on volttiradalla ja trampetilla tarkastaa täyttävätkö suoritetut liikkeet kaikki liikkeen ja kierroksen vaatimukset. Vapaaohjelmassa vaikeusarvotuomarit arvioivat, täyttävätkö suoritetut liikkeet liikkeen vaatimukset, esim. aukeaako hypyssä jalat riittävästi. Vaikeusarvo kasvaa, joukkueen suorittaessa vaikeampia liikkeitä. 

E-pisteet (Suoritus): Suoritustuomarit arvioivat koko suoritusta. He tarkkailevat erityisesti puhdasta liiketekniikkaa, tyyliä, vartalonasentoja, alastulojen hallittavuutta, tasapainoisuutta, yhdenmukaisuutta ja virran tasaisuutta. 

C-pisteet (Sommittelu): Tuomarit tarkkailevat toteutuvatko luokkakohtaiset kierrosvaatimukset telneillä. Joukkueella tulee olla yksi kierros, jolla käytetään hyppytelinettä. Lisäksi eri luokissa on eri liikevaatimuksia, joita kierroksilla tulee suorittaa. Vapaaohjelmassa tuomarit arvioivat ohjelman koreografiaa mm. liikkeiden soveltumista musiikkiin, siirtymistä kuviosta toiseen, esiintymistä eri suuntiin sekä rytmisarjaa.

 

D-, E-, ja C-pisteet yhteenlaskettuna muodostavat joukkueen kunkin telineen loppupisteet. 

VAPAAOHJELMA

Vapaaohjelma koostuu musiikkiin suoritettavasta tanssillisesta koreografiasta, jonka tulee sisältää mm. voimistelullisia hyppyjä, piruetteja, tasapainoja, akrobaattisia liikkeitä, yhteinen joukkueliike ja muita sarjakohtaisia liikkeitä. Vapaaohjelman kesto 6.luokassa on 2.15-2.45 min, ohjelma voimistellaan 14m×16m alueella. Hyvälle suoritukselle on ominaista yhtäaikaisuus ja vartalon liikkeen virtaavuus.

Edustusjoukkue vapaaohjelma
Kuva: Michael Foster

VOLTTIRATA

Volttiradalla joukkue suorittaa kolme erilaista kierrosta musiikin tahdissa. Yksi kierros koostuu kilpailtavasta luokasta riippuen 2-4 akrobaattisesta liikkeestä, jotka muodostavat yhtenäisen liikesarjan. Joukkueen voimistelijat suorittavat liikkeet hyvällä tekniikalla ja tahdilla peräkkäin (virtaan). Ensimmäisellä kierroksella koko joukkueen tulee suorittaa sama liikesarja. Toisella ja kolmannella kierroksella liikesarja voi vaikeutua kierroksen loppua kohden. Volttiradan suorituksen tulee antaa vaikutelma varmasta suorittamisesta ja keskeytymättömästä kokonaisuudesta.  

Edustus volttirata

TRAMPETTI

Trampetilla joukkue suorittaa kolme erilaista kierrosta musiikin tahdissa. Yksi kierros on suoritettava hyppytelinettä käyttäen. Joukkueen voimistelijat suorittavat liikkeet hyvällä tekniikalla ja tahdilla peräkkäin (virtaan). Ensimmäisellä kierroksella koko joukkueen tulee suorittaa sama liike. Toisella ja kolmannella kierroksella liike voi vaikeutua kierroksen loppua kohden. Trampetin suorituksen tulee antaa vaikutelma varmasta suorittamisesta ja keskeytymättömästä kokonaisuudesta.  

Edustus trampetti
Marakatit trampetti