Lajiesittely

 

Joukkuevoimistelu on perinteistä suomalaista - tämän päivän kansainvälisyyttä. Joukkuelaji, taide- ja taitolaji, kansainvälinen kilpailulaji.

Joukkuevoimistelu on taitolaji, joka on kehittynyt suomalaisesta naisvoimistelusta. Siinä yhdistyvät perinteisen naisvoimistelun jatkuvuus, virtaavuus ja pehmeys sekä paljon notkeutta ja voimaa vaativat hypyt, tasapainot, akrobatialiikkeet ja nostot.

Joukkuevoimistelun kilpailuohjelmat ovat liikkeiden ja musiikin muodostamia taiteellisia ja urheilullisia kokonaisuuksia. Ohjelmissa kaikkien voimistelijoiden on suoritettava tietyt vaadittavat liikkeet mahdollisimman yhtenäisesti ja yhdenaikaisesti. Koreografioiden tulee paitsi sisältää vaadittavat vaikeusosat, myös olla omaperäisiä ja mielenkiintoisia. Myös ilmaisulla on lajissa tärkeä roolinsa.

Suomessa joukkueet kilpailevat syksyisin välineohjelmilla (naru / pallo / vanne / keilat / nauha) ja keväisin vapaaohjelmilla. Kansainvälisesti mukana ovat ainoastaan vapaaohjelmat.

Kilpailuissa joukkueet jakaantuvat iän ja tason mukaan eri sarjoihin. Kussakin sarjassa on omat sääntönsä, joiden perusteella tuomaristo antaa kullekin joukkueelle pisteet.