Voimistelukoulun tavoiteliikkeet ja taitokortit

Voimistelukoulun tavoiteliikkeet ja taitokortit

Voimistelukouluissa harjoittelun perustana ovat voimistelun perusliikkeet. Perusliikkeet ovat liikkeitä, joiden hallinnalle perustuu myöhempi vaikeampien telinevoimsteluliikkeiden oppiminen. Liikkeiden hyvä hallinta antaa hyvän pohjan liikunnalliselle elämäntavalle ja mahdolliselle voimistelu-uralle.
Eri ikäisten lasten ryhmillä on erilaisia tavoiteliikkeitä. Tavoiteliikkeet tarkoittavat liikkeitä, joita kohti ryhmässä harjoitellaan, ei sitä että ryhmäläisen tulisi hallita kaikki luetellut liikkeet. Tavoiteliikkeiden lisäksi voimsitelukouluissa harjoitellaan paljon muutakin. Tärkeitä asioita ovat kehonhallinta, fyysiset ominaisuudet ja yrittäminen. Ryhmän tavoiteliikkeitä on koottu taitokortteihin, joita suoritetaan keväisin. Jokainen etenee kohti tavoitteita omaan, yksilölliseen tahtiinsa. Ryhmässä voi olla myös käytössä useita erilaisia taitokortteja, jotta jokainen voimistelija saa kortista palautetta omalla tasollaan. Taitokortteihin merkitään liikket ja taidot, jotka voimistelija jo osaa. Liikkeiden kriteereissä otetaan huomioon lapsen ikä. Arvioinnissa huomioidaan myös taso. Voimistelukoulussa ei vaadita kaikkia niitä liikkeen laatutekijöitä, jotka myöhemmin tekevät liikkeestä voimisteluliikkeen.

Taitokortteja on viisi erilaista. Valmentaja tai valmentaja ja voimistelija yhdessä valitsevat lapselle sopivimman. Arviointi ei ole ryppyotsaista vaan korteilla pyritään antamaan voimistelijalle postiivista palautetta ja innostaa jatkamaan harjoittelua.Taitokortit antavat myös suuntaa sille, olisiko voimistelija jo valmis siirtymään voimistelijan plullaan seuraavaan ryhmään. Valmentaja saattaa myös kirjoittaa korttiin muuta palautetta harjoittelusta ja voimistelijasta.

KeltainenLilaTurkoosiPurppura

Vihreä

Kuuntelee ja

noudattaa ohjeita

Kuuntelee ja

noudattaa ohjeita

Kuuntelee ja

noudattaa ohjeita

Kuuntelee ja

noudattaa ohjeita

Kuuntelee ja

noudattaa ohjeita

KippuraroikuntaPuolavatsat kippurassa

Puolavatsat suorin

jaloin

Puolavatsat suorin jaloin 90 astettaPuolavatsat suorin jaloin yli 90 astetta
PisaraNeuansilmäMäkikieppiKieppiLeukakieppi
TasajalkahyppyHyppy korokkeeltaHyppy korokkeelleJännehyppyJännehyppy ponnistuslaudalta
LepakkoseisontaLepakkoseisonta 5sPäälläseisonta tuellaPäälläseisontaPonnistus käsinseisontaan
Keinahdus selälleen

Takaperin kuperkeikka

alamäkeen avustuksella

Takaperin kuperkeikka alamäkeenTakaperin kuperkeikkaTakaperin kuperkeikka kuppiin
Pupuhypyt penkin yliAasinpotkuKarhunpyöräKärrynpyörä yhdelle puolelleKärrynpyörä molemmille puolille
RoikkuminenMatkustusLeukapitoLeuanveto avustettunaLeuanveto 

Selän pyöristys

ja notkistus

PääsiltaSiltaVoimistelusiltaKaatuminen siltaan

-

NiskaseisontaTurmariipunta renkaillaTurmariipunta puolapuillaTurmariipunta rekillä

 

 

Huom! Jokainen voimistelija etenee omaan tahtiinsa. Voimistelukouluun tullessa ei tarvita aikaisempaa voimsitelukokemusta vaan tavoiteliikkeitä kohti harjoitellaan kunkin voimistelijan oman tason mukaan.