Raili Hämäläinen teki upean elämäntyön voimistelun parissa

6.5.2014

Tampereen Voimistelijat jäävät kaipaamaan puhtaan voimistelun puolestapuhujaa

RAILI HÄMÄLÄINEN OS. TUOMINEN (13.10.1932-18.3.2014)

 

Koko voimisteluväki sai kuulla suru-uutisen 18.3., kun voimistelun grand old lady Raili Hämäläinen kuoli äkillisesti.

 

Raili Hämäläinen aloitti voimistelun miesvaltaisessa seurassa Tampereen Voimistelijoissa vuonna 1948. Hän oli uranuurtaja naisten telinevoimistelun harjoittelussa ja oli Suomen ensimmäinen kansainvälistä menestystä saavuttanut naisvoimistelija.

 

Raili edusti Suomea voimistelijana EM- ja MM-kilpailuissa sekä Olympialaisissa. Railin voimistelu-uran kohokohdat olivat Helsingin Olympialaiset vuonna 1952, joissa Raili oli lempitelineellään puomilla 20. sekä Rooman Olympialaiset vuonna 1960.

 

Tarkkana ja perusteellisena luonteena tunnettu Raili siirtyi voimistelijasta valmentajaksi ja myös kansainväliseksi tuomariksi. 1980-luvulla Raili edisti Suomen tuomaritoimintaa kääntämällä tuomareiden koulutusmateriaalin saksasta suomeksi.

 

Hyvä perusvoimistelu oli Railin suuri intohimo. Perusvoimistelun laatuun hän panosti paitsi työllään salilla, myös tyylikkäillä ja pikkutarkoilla piirroksilla eri voimisteluliikkeistä ja niiden kehittelyistä. Jokainen teamgymiläinen saa kiittää Railia siitä, että säännöistä löytyy selkeät kuvat vapaaohjelman vaikeusosista. Ne kaikki ovat Railin käsialaa!

 

Juuri Raili toikin aikanaan TeamGymin eli silloisen näytösvoimistelun seuramme lajivalikoimaan. Raili toimi näytösvoimistelun merkittävänä kehittäjänä niin Suomessa kuin koko Euroopassa. Kun Euroopan voimisteluliitto tunnusti lajin ja perusti työryhmän viemään "Euroteamiä" eteenpäin, valittiin Raili heti alusta asti mukaan. Railin vastuualueena oli erityisesti vapaaohjelma ja tuomarikoulutus.

 

Lukemattomat tunnit hän kirjoitti sääntöjä, muokkasi ja uudisti. Railin unohtumattomimpia ja eniten ihailtuja luonteenpiirteitä olivat ehdottomasti se tarkkuus ja intohimo, joilla hän teki töitä voimistelun ja teamgymin sääntöjen eteen.

 

Raili koulutti kaikki lajin ensimmäiset kansainväliset tuomarit arvostelemaan vapaaohjelmia. Hän kuvasi lukuisia opetusvideoita mm. vartalon aaltoliikkeistä ja vauhtiheitoista; virheetöntä ja luotettavaa koulutusmateriaalia edelleen!

 

Kansainvälisillä kentillä Raili oli erittäin arvostettu ja pidetty persoona. Hänen iloinen, pedantti luonteensa piti huolen siitä, että häntä ihailtiin ja kunnioitettiin paitsi ystävänä, myös raudanlujana asiantuntijana. Opetusministeriö myönsi Railille vuonna 2009 Pro urheilu- mitalin.

 

Aito rakkaus lajiin ja omistautuminen voimistelulle välittyi kaikesta Railin tekemisestä. Tampereen Voimistelijoiden tuomareille, valmentajille ja voimistelijoille Raili tulee olemaan aina se voimistelun ”Grand old Lady”, ihailtu ja kunnioitettu esikuva. 

 

Kiitos kaikesta mitä olet tehnyt voimistelun eteen ja antanut voimistelulle. Tampereen Voimistelijat, valmentajat ja voimistelijat jäävät sinua kaipaamaan.